Rapa’i Daboeh | Kesenian Mistik Dari Aceh

Assalamualaikum wr.wb

Syukur dan pujoe mandum meuwoe keu po Allah, Seulaweut sajan mandum keu Rasulullah.

Nibak kesempatan nyoe admin meuneuk tuleh tentang saboh kesenian yang asai jih dari Aceh, kesenian nyoe nakeuh salah saboh bagian dari jeuneh-jeuneh seni dari rapai. yang geu peunan deungen :

RAPA’I DABOEH

Rapa’i daboeh asai kata jih dari rapai dan daboeh, meunyoe rapa’i nakeuh peukakah musik yang asai jih dari aceh, meunyoe daboh asai kata jih dabbus yaitu jeuneh sinjata beusoe tincu yang panyang jih sijeungkai dan rayeuk jih ube aneuk jaroe punyoek.
Rapa’i daboeh nakeuh salah saboh kesenian yang sep that meucyuhu di Aceh, paken ?? jawaban jih karna rapa’i daboh nyoe brat that meu-kaet deungen ha-hai mistik, paken mistik ?? nyompat admin peuleumah dali.

Rapa’i Daboeh
Courtesy Of Google
  • Peunari lam acara top taboeh biasa jih kubai sinjata, lage gamba di miyueb :

Kubai Parang
Group Top Daboeh Trumon Aceh Selatan
Courtesy Of Suhendra Journal

Han Lhuet Tak
Group Top Daboeh Trumon Aceh Selatan
Courtesy Of Suhendra Journal

Han Lhuet Choep
Group Top Daboeh Trumon Aceh Selatan
Courtesy Of Suhendra Journal

Nyan ban hai rakan meutuah, kesenian Aceh yang that meucyuhu yaitu top daboeh (rapa’i daboeh). menuroet haba seugolom daboeh ji peumeuen, terleubeh dile ureung nyan geubaca sipupue lage bentuk do’a,menurot haba doa jih lagenyoe :

Hareum Kajep Darah Long, Hareum Ka Mat Kulet Loeng, Hareum Ka Pajoeh Asoe Loeng, Urat Kawat, Tuleung Besoe, Kulet Baja, Loen Teubiet Bak Rahim Mak Loeng, Loeng Tameng Dalam Kalimah Lailahaillallah.
Aleh betoi aleh hana tentang doa yang geubaca nyan, yang meukeusuet ureung yang maen daboeh nyoe akan keubai oeh lheuh ji meusue rapa’i. geupeunan rapa’i daboeh karna tarian nyoe ji peumeuen deungen ji ireng ngen rapa’i dan ji pimpen le salah sidroe ureung yang geupeunan deungen khalifah. menuroet haba khalifah nyoe nakeuh sidroe ureung yang na ilme keubai yang han ji pajoeh le sinjata tajam pue manteng. 

Khalifah
Group Top Daboeh Trumon Aceh Selatan
Courtesy Of Suhendra Journal
Cara peumeuen rapa’i daboeh nyoe awai mula ji peh rapa’i le ureung yang geupeunan deungen aneuk daboeh. rapai daboeh nyoe ka ji geumari di aceh bak abad ke 19. teuma na cit rapai daboeh yang di jawa, yang geupeunan deungen debus banten.

Debus Banten
Courtesy Of Google

Debus banten nyoe menurot sijarah nakeuh bagian dari rapa’i daboeh yang na di aceh cit, yang awai mula jih geuba le peungawai Cut Nyak Dhien yoeh masa Cut Nyak Dhien jidroep lee beulanda, dan hinoe keuh asai muasai daboeh meukeumbang u Jawa, khusus jih Banten Jawa Barat.

DOWNLOAD VIDIO RAPAI DABOEH DI SINOE

Sumber :

Leave a Reply

Your email address will not be published.