Rapa’i Gerimpheng | Rapai Lagee

Assalamualaikum wr.wb 

Syukur dan pujoe mandum meuwoe keu po Allah, Seulaweut sajan mandum meuwoe keu Rasulullah.

Nibak kesempatan nyoe admin meuneuk tuleh bacut tentang kesenian yang asai jih dari daerah tempat tinggai admin yaitu, Aceh Utara. disinoe admin meuneuk tuleh tentang salah saboh jeuneh dari kesenian rapa’i, yaitu :

RAPAI GERIMPHENG DAN RAPA’I LAGEE

Rapa’i langge asai jih nakeuh dari gampoeng Kandang Kec.Muara Dua Lhokseumawe dan na cit yang dari Gampoeng Paya Bakoeng Kec.Aceh Utara. yang biasa jih peuduek nibak meubagoe macam acara lage acara adat, acara resmi pemerintah dan nibak acara uroe besar islam yang meusifeut sosial, arti jih mandum ureung jeut jak kalen.

Rapa’i
Coutesy Of Google

Rapa’i langge nyoe ji tampelkan le 12 droè ureung yang geu pimpen le sidroe syeh yang geu duek meubanja ngen ureung peh rapa’i. buet syeh nyoe nakeuh sebagoe ulee tukang mee cae (syair) yang tujuan jih sebagoe peubangket seumangat persatuan, gotong royong dan laen-laen sebagoe jih.

meumacam-macam gerakan rapa’i lagee, yaitu :

  • Cèurèukeh
  • Pök-pök pulôt
  • Meulhôk

Sidangkan rapa’i gerimpheng sama lage rapai lingee cit, rapa’i gerimpheng ji peumeuen le 8 droe ureung, na sebagoe yang ba canang, pangkhep dan na cit sebagoe peunyae, yang awai phoen mula rapa’i nyoe ji mulai deungen jaroe meu beuet u wateh yang ji kheuh deungen saleum aneuk syahi. yang lheuh nyan lanjot deungen saleum rakan. dan nibak rupa jih pih meubeda dari rapai lingge, meunyoe rapai gerimpheng na gerakan-gerakan (lapeh) yang meufariasi sesuai irama rapa’i yang ji peh. 

Rapa’i
Courtesy Of Google

Admin harap bagi geutanyoe yang tamat peuran sebagoe aneuk Aceh dan penerus Nanggroe Aceh untuk generasi ukeu, harus jih beuna ta keumbangkan budaya nyoe supaya bek gadoeh dan tinggai nan.

Sumber :
Buku “Aceh Utara : Dari Kerajaan Samudera Pasai Ke Era Indrustrialisasi”

Leave a Reply

Your email address will not be published.